Vi gör rebeller av Ekerös ungdomar

Grundarna bakom konceptet Karriärrebell, Hanna-Karin Grensman och Eleonor Sjunnevik, medverkar under en ungdomsmässa på Ekerö på lördag. Med sig har de också boken Karriärrebell – ta kontroll och slipp örfilar i jobbsökardjungeln, rykande färsk från tryckeriet.

Med Karriärrebell vill Grensman och Sjunnevik utmana arbetsmarknaden och de föreställningar som finns kring hur du bör bete dig för att få ett arbete på dagens tuffa arbetsmarknad.

- Vi insåg hur många som far illa i rekryteringsprocessen och kände båda att det räcker nu; makten måste ges tillbaka till den arbetssökande - eller arbetsväljaren, som vi hellre kallar det, berättar Hanna-Karin Grensman.

Under seminariet i cv-skrivning får deltagarna veta hur de bygger ett cv som får dem att framstå som precis så fantastiska som de är, oavsett bakgrund. Det finns egentligen inga regler för hur ett cv bör se ut, och de mallar som används av till exempel Arbetsförmedlingen får många människor att verka sämre och mindre kompetenta än de i själva verket är. Enligt författarna ska den som skickar in sitt cv också få komma på intervju i åtta fall av tio, om inte är det cv:t - inte den arbetssökande - det är fel på. Sjunnevik och Grensman kommer också att tala om intervjusituationen, om av vikten att våga vara sig själv och hur du kan använda kroppsspråket till din fördel i mötet med en potentiell arbetsgivare.

På dagens tuffa arbetsmarknad är sådana här saker oerhört viktiga att kunna, men här brister skolorna, enligt författarna:

- Det är absurt att man inte får  lära sig de här sakerna i skolan: Vi lär eleverna träslöjd, men inte hur de kan navigera på arbetsmarknaden, konstaterar Grensman.

Ekerö ungdomsmässa anordnas för andra året i rad lördagen den 5 april kl.18.30-22.30, på Träkvista Ungdomsgård. Mässan, som arrangeras av Ekerö fritidsgårdar, är öppen för besökare från årskurs 6 och upp till 20 år. Ett 20 tal företag, föreningar och organisationer kommer att medverka.

Aktuellt just nu

Kvinna sträcker på armarna och känner sig fri
Det kom ett mejl som gjorde oss, Hanna-Karin och Eleonor, så himla stolta o...