CV-tips: Så kommunicerar du din utbildning när du läst fristående kurser

Glödlampa
Författare: 
Hanna-Karin Grensman, författare till boken Karriärrebell

Jag har under lång tid skrivit min om mina utbildningar på ett ganska standardiserat vis. Men faktum är att nu när jag tittar på det, så inser jag att det faktiskt inte säger så mycket om vad jag faktiskt studerat. (Och glöm inte att betyg säger mycket lite om vad någon faktiskt kan.)

Så här såg det i alla fall ut innan jag fick min briljanta idé så här på morgonen:

-------------------------------------------------------------------------------
UTBILDNING
Örebro universitet/Uppsala universitet, 2006
Företagsekonomi

Stockholms universitet, 2006
JIK:en, affärsjuridik, praktisk projektledning, sociologi, genusvetenskap mm (100 hp)

Mittuniversitetet, 2004-2005
Datavetenskap

Växjö universitet, 2003-2005
Filosofie Magister/Master of Social Science i Socialpsykologi inkl. pedagogik, sociologi, juridik, genusvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, nationalekonomi mm (300 hp)

Danderyds gymnasium, 1996 – 1999
Naturvetenskaplig linje med inriktning mot matematik (Matematikgymnasiet) samt delar av den samhällsvetenskapliga linjen
-------------------------------------------------------------------------------

Det finns rätt många detaljer som jag inte gillar av olika skäl. Men jag är ganska säker på att den skulle godkännas av de flesta. Möjligtvis med undantaget att man inte ”får” skriva samman ”Uppsala universitet/Örebro universitet” så som jag har gjort. Det största problemet är kanske att jag har läst så himla mycket olika saker och det är svårt att få en överblick.

Så jag arbetade om den och det här blev resultatet av min briljanta idé:

-------------------------------------------------------------------------------
UTBILDNING

Examen: Filosofie Magister/Master of Social Science i Socialpsykologi
Antal poäng: 540 hp (18 terminer)

Kurser inom språk och kommunikation (330 hp)
Kulturjournalistik (30 hp), Malmö Högskola, 2015-2016
Språkrådgivning och textvård (30 hp), Linnéuniversitetet, 2013-2014
Medie- och kommunikationsvetenskap (30 hp), Linnéuniversitetet, 2005-2006
Sociologi (60 hp), Linnéuniversitetet/Stockholms universitet, 2004-2005, 2006
Socialpsykologi (120 hp), Linnéuniversitetet, 2004-2006
Utvecklingspsyklogi (15 hp), Linnéuniversitetet, 2005
Samtida lyrik och prosa (15 hp), Linnéuniversitetet, 2004
Pedagogik (30 hp), Linnéuniversitetet, 2004

Kurser inom ekonomi och juridik (142,5 hp)
Företagsekonomi (45 hp), Uppsala universitet/Örebro universitet 2009, 2012
Nationalekonomi (30 hp), Linnéuniversitetet, 2005
Juridik och genusvetenskap (30 hp), Linnéuniversitetet, 2004
Juridisk introduktionskurs (15 hp), Stockholms universitet, 2006
Affärsjuridik (15 hp), Stockholms universitet, 2006
Matematik (7,5 hp), Stockholms universitet, 1995

Övriga kurser (67,5 hp)
Projektledning (7,5 hp), Stockholms universitet, 2008
Genusvetenskap (30 hp), Stockholms universitet, 2006
Sverige och svensk utrikespolitik under andra världskriget (15 hp), Linnéuniversitetet, 2004
Datateknik (15 hp), Mittuniversitetet, 2004

-------------------------------------------------------------------------------

I den nya versionen har jag alltså valt att fokusera på ämnesområden, i stället för på skolor eller tidsperioder. För jag tänker att det som är mest relevant är vad jag faktiskt har läst. Det minskar också förvirringen som kommer av att jag har läst på så många olika universitet och högskolor. Notera också att jag arbetar med formateringen för att lyfta upp det som jag tycker i extra viktigt.

Jag skulle också kunna skriva ut mer specifikt vad olika kurser innehåller. Alltså vad innehåller t.ex. 30 hp medie- och kommunikationsvetenskap? Eftersom jag själv inte riktigt kommer ihåg, vet garanterat inte mottagaren av mitt CV det heller.

Så, vi kan av detta dra slutsatsen att även om jag skrivit en bok om det, och även om jag säkert stått tvåhundra gånger inför publik och sagt att man ska reflektera över varje detalj i sitt CV så missade jag ändå detta. Så det här med CV är verkligen ett arbete som tar tid för att bli riktigt bra!

Aktuellt just nu

Kvinna sträcker på armarna och känner sig fri
Det kom ett mejl som gjorde oss, Hanna-Karin och Eleonor, så himla stolta o...